Rambleta estrena ‘Eclipsi total’, una coproducció amb Pont Flotant

Com vivim sabent que un dia deixarem d’estar vius?

Rambleta estrenarà 'Eclipsi total' dins del seu programa anual de coproduccions, com a suport a la creació i a les arts escèniques locals. El nou espectacle de Pont Flotant, amb què la companyia torna a enredar-se en els fils de la memòria per qüestionar-se com gestionem, com reaccionem, com eduquem, com ens preparem enfront d’un fet inevitable i irreversible com és la mort.

L'espectacle, dirigit i creat per Àlex Cantó, Joan Collado, Jesús Muñoz i Pau Pons, i interpretat per Àlex Cantó i Jesús Muñoz, es podrà veure a la Rambleta del 19 al 21 de novembre.

Un convit serveix com a fil conductor. A taula seuen diverses generacions de les famílies dels protagonistes. Els intèrprets juguen a recordar els seus avantpassats; els posen cos, enregistren les seues veus, recreen un passat que se’ls esdevé fictici. Nous convidats aniran arribant a aquesta celebració i uns altres, els més vells, aniran cedint les seues cadires. Testimonis i artífexs del seu propi soterrar, els intèrprets repassen les seues vides a través de diferents preguntes projectades que també interpel·len directament l’espectador.

Amb l’ajuda d’una interminable tira cronològica, Àlex i Jesús fan un recorregut trepidant des de la història de les seues famílies, passant per nombroses fites, com l’invent de la roda, l’ús quotidià del foc, l’aparició i l’extinció de diverses espècies humanes fins arribar a l’inici de tot. Agafen distància, miren la vida des d’una escala geològica, astronòmica, per relativitzar la nostra minúscula existència.

“En ‘Eclipsi total’ hem trobat un to sobri, respectuós i alhora amb humor, per a parlar de la manera més natural possible sobre la mort, intentant no caure en la frivolitat ni en el sentimentalisme”, indiquen els seus creadors.

El pas del temps sempre ha estat present en la majoria dels treballs de Pont Flotant. Passat, present i futur sempre han dialogat en escena, posant l’accent en les diferents etapes vitals dels membres de la companyia: la infantesa, l’edat adulta i la vellesa. Després de vint anys mirant de reüll el misteri de la vida en les seues creacions, la companyia es decideix a parlar directament sobre un tema delicat, complex, misteriós i ple de tabús com és la mort. Una reflexió sobre el llegat, sobre el misteri, els tabús, la dignitat en la vida i en la mort. Un exercici d’imaginació d’allò inimaginable. El final dels dies. El Sol que s’apaga. Un eclipsi com a simulacre. Com vivim sabent que un dia deixarem d'estar vius? Un memento mori escènic. L’assaig general d’un possible final.