Eduardo Aleixo Monteiro guanya el certamen ACoTaciOneS en la caja negra amb ‘Sentencia’

‘Sentencia’ és un text que es presenta a si mateix com un potentíssim qüestionament sobre els límits ètics de la representació

Projecte inestable i La Rambleta han reconegut el treball del brasiler Eduardo Aleixo Monteiro amb la seua obra ‘Sentencia’ que ha guanyat el concurs amb el vot unànime del jurat de la II convocatòria del Certamen de textos dramàtics ACoTaciOneS en la caja negra, en la modalitat B de textos en castellà oberta a tot l'àmbit de parla hispana (Espanya, Llatinoamèrica).

El jurat, format per Rosa Molero, Rafael Casañ, Gabriel Ochoa, Rafael Palomares, Maribel Bayona i Jacobo Pallarés, destaca especialment les eleccions formals realitzades per l'autor per a abordar un tema tan complex i dolorós com el que tracta en el seu text, un cas judicial sobre la violació i posterior suïcidi d'una dona al Brasil. Amb una estructura distanciadora d'inspiració judicial i una aposta decidida per la desconstrucció obsessiva del discurs, ‘Sentencia’ és un text que es presenta a si mateix com un potentíssim qüestionament sobre els límits ètics de la representació i sobre les condicions i la legitimitat necessàries per a posar en escena fets tant reals com tràgics.

El guardonat rebrà un premi de 1.500 euros i la publicació de l’obra en el número 16 de la revista Red escénica.

El dramaturg brasiler Eduardo Aleixo Monteiro va nàixer en Recife. És llicenciat en Dret per la Universidade Federal de Pernambuco, màster en Filosofia i Teoria General del Dret per la Universidade de São Paulo, màster en Teatre, Dansa i Performance per la Universidade Estadual de Campinas i doctorant en Humanitats, Drets i Altres Legitimitats en la Universidade de São Paulo.

Tal i com explica l’autor, des del principi, el procés creatiu de ‘Sentencia’ va implicar molta escolta i recerca, involucrant dones espectadores i professionals de les arts escèniques. “Vaig escriure ‘Sentencia’ perquè, com diu la Dramaturga de l'obra, quan estava en la secundària, en Recife, va haver-hi una festa. I van violar a dues xiques. I després les van matar. Elles tenien la mateixa edat que jo. Jo escric per intentar exterioritzar un poc aquesta vivència”, argumenta.

Així mateix, el jurat reconeix en menció especial dos textos per la qualitat de la seua estructura, per qüestions estètiques i per la temàtica escollida. Aquests textos són ‘Enone’ de l'autor val·lisoletà Lorenzo Asensio i ‘Antonia la chatarrera’ de l'autora sevillana Carlota Berzal.

D’altra banda, el jurat ha deixat deserta per unanimitat la modalitat A de textos en valencià per falta d’obres presentades. En aquest sentit, el jurat d’aquesta segona edició del certamen ACoTaciOneS en la caja negra emet una sèrie de qüestions a tenir en compte en pròximes edicions a conseqüència de la presentació d'un sol text en valencià.
 
Per què no s'han presentat més textos escrits en valencià i sí textos en castellà d’autoria valenciana? S'està incentivant i estimulant prou a l'autoria jove a què escriga en valencià? S'hauria d'ampliar en pròximes edicions el rang d'edat per a trobar una autoria de llengua valenciana més activa, a tota la generació nascuda en els 80 i 90?

Projecte inestable i La Rambleta han recuperat ACoTaciOneS en la caja negra, un concurs que va crear, fa gairebé 22 anys, la revista de teatre Red escénica, amb l'objectiu de continuar apostant per l'escriptura, el talent i la dramatúrgia.

Els dos projectes culturals de forma conjunta li han conferit una segona etapa a un certamen que va nàixer amb veu pròpia i a l'alè del millor moment d'una facultat de Filologia de la Universitat de València bolcada amb les arts escèniques, amb múltiples assignatures, fòrums, cursos, grups de teatre, programació de la Sala Palmireno… En aquest apogeu escènic es va crear la revista i es va forjar la idea d'un suport necessari a la dramatúrgia, donant lloc a aquest certamen que va comptar amb el suport del CADE i es va fusionar amb els Premis Bancaixa (Poesia, Narrativa i teatre) organitzats pel CADE i les Aules de Poesia i de Teatre.